top of page
  • CC

Tips på hur du ska agera när du är stalkad

Uppdaterat: 28 marsTips på hur du ska agera när du är stalkadStalking är ett utbrett problem som kan drabba vem som helst. En djupare förståelse för vilka som är i riskzonen och hur man effektivt ska bemöta en stalker är avgörande för personlig säkerhet.

 

Vem är i riskzonen?

Undersökningen National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (NISVS), visar vem som blir stalkad. Data visar att kvinnor oftast blir stalkade av nuvarande eller före detta partner. Det är däremot en större andel män som är offer när stalkern är en bekant, en flört eller arbetskamrat. Statistiken visar att många blir stalkade.

 

Att bli stalkad leder till väsentlig påverkan på livet, vilket i många fall mynnar ut i ångest, sömnlöshet och allvarlig stress. För många kan det bli svårt att under en tid fungera i arbets- och privatliv.  

Stalking kan också bli direkt farligt och fysiskt våldsamt. Den ökade risken för våld är oftast förknippat med en nuvarande eller före detta partner som stalker. I de här fallen har stalkern personlig information och känner till vanor, rutiner och andra sårbarheter hos sitt offer.

 

Hur du ska agera mot en stalker

1.    Tydlig avvisning: Det första steget i att hantera en potentiell stalker är att vara tydlig i avvisandet. Det är viktigt att kommunicera ett bestämt 'nej' till oönskad uppmärksamhet eller närmanden. Detta innebär också att absolut inte engagera dig i dialog eller ge förklaringar till varför man säger nej, därför att stalkern kan misstolka förklaringar som intresse eller se förklaringar som en utmaning att övervinna. Ett klart, koncist och definitivt avvisande är nyckeln.

2.    Upphör med all kommunikation: Efter ett inledande avvisande är det avgörande att upphöra med all kommunikation. Att svara på ytterligare kontakt kan uppmuntra stalkern och förstärka stalkerns beteende. Instinktivt vill vi alla svara i ett försök att lösa situationen eller av rädsla, särskilt om stalking beteendet eskalerar. Men varje form av kontakt kan uppfattas som en inbjudan att fortsätta interaktionen.

 


Stalking, kontrollerande partner, stalkers

Slutsats

Att vara informerad om riskerna och att veta hur man ska agera är de första steget till att skydda sig själv. Vad du själv kan göra förutom agera enligt de två punkterna ovan är att också skapa en säkerhetsplan. Utgå från vad som har hänt och brainstorma med en vän eller någon du litar på om vad som kan hända ”i värsta fall” scenarier och skapa enligt dessa en lista över motåtgärder. Till exempel, om stalkern står utanför ditt hem, ändra tidpunkter när du lämnar hemmet. Skaffa dig en ny telefon och nytt nummer som du ger ut till alla som du känner men ha kvar den gamla mobilen med samma nummer dit stalkern kan skicka sina meddelanden eller ringa.

 

Om du hamnar i omedelbar fara, kontakta omedelbart polisen!


Genom att förstå statistiken, känna igen tecknen och vidta genomtänkta åtgärder kan du navigera i detta med förtroende och säkerhet. Kom ihåg, klarhet och att vara kort och bestämd i avvisning och upphörande av kommunikation är dina viktigaste verktyg mot en stalker.

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page