top of page
  • CC

Lär dig att sätta gränser i relationer

Uppdaterat: 15 apr.



Lär dig att sätta gränser i relationer

Gränsdragningar definierar acceptabelt beteende från andra samtidigt som de skyddar vårt emotionella och fysiska välbefinnande. Att definiera, etablera och kommunicera tydliga gränser är en nyckelaspekt för att främja hälsosamma relationer oberoende om det är personliga eller professionella.

 

Gränser är det osynliga skydd du sätter upp kring ditt emotionella, fysiska och mentala utrymme och som vägleder dina interaktioner med världen. Att skapa, utveckla och bibehålla gränser är inte bara självbevarelsedrift utan en hörnsten i egenvård men också en nyckel till att kunna ha bra relationer med andra.

 

Stegmodell

1.   Självreflektion

Innan du kan börja med effektiva gränsdragningar; börja med självreflektion. Utforska dina värderingar, behov och säkerhetszoner. Utforska vad som får dig att känna dig trygg och i vilka situationer du känner osäkerhet eller rädsla. När du utforskar dig själv, din situation och din omgivning kommer du nå insikt. Självkännedomen blir den starka grund som visar var dina gränser går.

           

 Att göra lista

1.     Reflektera över dina personliga värderingar.

2.     Lägg märke till de impulser och önskningar du får i olika situationer

3.     Var uppmärksam på din kropp och hur den känns i olika situationer.

4.     Överväg dina känslor i olika situationer.

 

Uppdatera dina förväntningar på dig själv och andra.

 

2.   Tydlig kommunikation

När du definierat dina gränser ska du kommunicera dem. Använd ett tydligt språk, uttala dina behov, önskemål och dina gränser. Använd dig av ”jag” budskap för att inte låta anklagande. Exempelvis; ”Jag känner mig obekväm när …” istället för; ” du gör alltid…” Tydlig kommunikation säkerställer att andra förstår dina gränser och utvecklar en mer respektfull och förstående omgivning.

 

3.   Konsekvent beteende

Konsekvent beteende är avgörande. Det förstärker kraften i dina gränser och hjälper omgivningen att förstå att dina gränser inte är förhandlingsbara. Konsekvent beteende skapar också en förutsägbarhet vilket gör relationen tryggare.

 

4.   Lär dig att säga nej

Att säga nej är inte ett avvisande; det är självbekräftelse. Bli trygg med att säga nej till relationer och situationer som går emot dina värderingar och ditt välbefinnande. Att lära sig att säga nej är att prioritera sig själv, sina behov och uppnå en hälsosam livsstil. Genom att säga nej och ta hand om dig själv kommer du kunna bidra mer positivt till dina relationer.

 

5.   Respektera andras gränser

Ägna dig åt att bygga en ömsesidig respekt i dina relationer genom att värdesätta andras gränser. Detta är en kritisk komponent i att bygga trygga och starka relationer.

 

6.   Sök stöd

Om du tycker att det är svårt att utveckla själv eller bibehålla gränser, sök stöd. Att diskutera vad som är viktigt för dig ger insikt. Genom att dela dina utmaningar och erfarenheter kan du upptäcka dina gränsdragningar och nå insikt i hur du utvecklar och bibehåller bra relationer med din omvärld.

 

Kom ihåg; Gränser är inte murar, de är broar till hälsosamma relationer med omvärlden.





25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Varje medarbetare förtjänar en trygg och stödjande arbetsplats 

Kontakt 
info@changecollective.se

Vill du hellre ringa oss? 
010 173 40 03 

Följ oss på
  • LinkedIn

©2023 by Change Collective 

Vill du ta ett 30 minuters digitalt möte för att höra mer om vad vi kan göra för dig? Fyll i nedan formulär. 

Tack för meddelandet!

bottom of page