top of page
  • Iwette Rapoport

Vad är våld i nära relationer?  

Uppdaterat: 15 apr.Vad är våld i nära relation?

För att det ska vara våld i nära relationer behöver det vara återkommande men även om hen utsätts 1 gång per år kan det vara våld i nära relationer. Däremot om jag någon gång blir arg och säger något dumt eller slänger ett glas i diskhon betyder inte att jag utövar våld i nära relationer.

Våld i nära relationer är ett beteende från en part vilket alltid ökar i intensitet och frekvens. Våldet blir alltid personligt, detta innebär att våldsverkaren över tid kommer förstå vad som gör mest skada och använda sig av detta för att bryta ner utsatts självkänsla.

Vi talar om olika våldsformer, oftast blir det en kombination av dessa längre fram i relationen.


Fysiskt våld

Innebär att förövaren biter, river, drar i håret, knuffar, slag med öppen handflata, knytnävslag, knivstick, stryptag. Allt vad du kan föreställa dig och förmodligen mycket mer därtill.


Psykiskt våld

Handlar om hot, tvång, trakasserier, förlöjliganden, glåpord här talar vi också om stalking inom relationen och gaslightning. Stalking idag är inte heller som stalking igår. Vi har våra mobiler, vilka är fantastiska verktyg, men som används av våldsverkare för att kontrollera sina partners. Det finns appar för att veta exakt var ens partner är men också appar för att avlyssna rum. Våldsverkaren använder sig och av sms och emails under arbetsdagen. Idag finns det inte längre några kinesiska väggar mellan arbetsplatsen och hemmet. Exempelvis kan din kollega som är utsatt för våld av sin partner ha 20 stycken sms som väntar efter ett möte. Sms med stegrande aggressivitet om varför kollegan inte omedelbart svarat. Detta blir givetvis direkt arbetspåverkande för din kollega, då den oftast också vet att det blir någon form av konsekvens nästa gång hen träffar sin partner eller om de bor ihop, hen kommer hem. Gaslighting handlar om att förövaren sakta övertygar den som är utsatt att inte lita på sitt minne eller verklighetsuppfattning.


Sexuellt våld

Du blir utsatt för ett sexuellt kränkande språk, tvingad till att titta på porr, sexuellt tvång, våldtäkter (vilka omskrivs av förövaren och ofta den som är utsatt till att kallas något annat (läs mer om normaliseringsprocessen) du kan också bli tvingad eller övertalad till att ha sex med andra. Hur kan det komma sig? Återigen har vi det digitala våldet. Exempelvis kan våldsverkaren ha tagit bilder eller filmat dig utan din vetskap eller övertalat dig/lurat dig till att ta bilder eller filmer. Dessa används sedan som ett maktmedel i relationen för att få dig att göra som hen vill. Hen kan säga att om du inte gör som jag vill kommer jag skicka dessa bilder till din familj eller vänner.


Ekonomiskt/Finansiellt våld

Det ekonomiska våldet innebär att den som är utsatt kan få fickpengar att röra sig med varje månad eller ingen insyn i ekonomin och då blir det svårt att lämna. Utsatt kan också bli lurad eller övertalad att ta upp lån i sitt namn eller gå i borgen för lån. Det finns en del som har fått sin personliga ekonomi sönderslagen efter sådana här relationer och haft en lång väg tillbaka för att uppnå ekonomisk stabilitet.16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page