top of page
  • CC

Jag är stalkad 

Uppdaterat: 15 apr.


Jag är stalkad 

I skuggan av det digitala landskapet och explosionen av sociala medier har fenomenet stalking tagit en dystopisk vändning. Stalking, den obehagliga förföljelsen, har bytt skepnad och blivit ännu mer invasiv genom användningen av online-plattformar. En djupdykning i denna digitala värld av paranoia avslöjar en verklighet som inte kan ignoreras.

Hur många kan vara stalkade?

Enligt chockerande statistik verkar upp till 15 procent av befolkningen i engelsktalande länder ha blivit offer för stalking vid något tillfälle. Den skrämmande siffran avslöjar inte bara omfattningen av problemet, utan även den breda målgrupp som stalkerfenomenet rör sig bland. En tredjedel av dessa offer pekar på före detta partners som de primära förövarna, medan en annan tredjedel pekar på bekanta, kollegor eller till och med vänner. Den sista tredjedelen hävdar att de står ansikte mot ansikte med främlingar som på ett eller annat sätt har smugit sig in i deras liv. Det är en makaber paradox att i en tid av obegränsad digital anslutning och synlighet så kämpar samhället fortfarande med att effektivt hantera stalking. Offren blir ständigt övergivna och övergivna av ett rättssystem som ofta inte lyckas sätta stopp för sina förföljare. Begreppet "olaga förföljelse" i lagtexten känns nästan som en bagatellisering av de psykologiska och emotionella trauman som offren genomlever. Det är dags att granska och ifrågasätta varför dessa övergrepp fortfarande kan fortgå och varför de som lider inte får det stöd de förtjänar. En ökad medvetenhet, en revidering av lagstiftningen och en aktiv strävan efter att skydda offren är nödvändiga steg i den undersökande resan för att kasta ljus över den dolda världen av stalking.


Ett av flera stalking ärenden

I skuggan av ensamhet och utsatthet utspelar sig ibland mardrömmar som går långt över gränserna för vad någon borde behöva uthärda. Föreställ dig att du haft en arbetskamrat som du varit ute och ätit middag med två gånger. Föreställ dig att han, efter att han slutat på arbetsplatsen, tar kontakt upprepade gånger. Föreställ dig att du säger nej men att han ändå inte ger sig. Du får återkommande sms, du får telefonsamtal och han står utanför ditt hem när du kommer hem från jobbet. Du börjar dra för gardinerna varje gång du är hemma. Varje gång du går ut ser du dig om. Du talar med polisen men de kan inte göra något. Du börjar tappa fotfästet och undviker att gå ut med kompisar. Jobbet blir lidande och du är rädd att titta på mobilen eftersom du inte vet vad du kan förvänta dig för sms han skickat igen.


Livet börjar rasa samman; sociala sammanhang undviks, jobbet blir lidande, och mobilen blir en källa till skräck.


Vi blev kontaktad av en kund vars HR-avdelning uppmärksammat den nedbrytande situationen. Medarbetaren, som nu kämpade med att återta kontrollen över sitt liv, fick psykologiskt stöd. Parallellt genomfördes en djupgående hot- och riskanalys av säkerhetsteamet. I det här fallet var stalkern ingen främling; det var en tidigare kollega, en insikt som öppnade dörren för vår strategi att avsluta denna förföljelse.


Genom våra insatser och teamets dedikation fick vi slut på stalkingen efter några veckor. Medarbetaren fick sitt liv tillbaka och som bonus blev hon mentalt starkare.


Hur vi hjälper till när någon är stalkad

- Vi är experter på att ge handlingsorienterat stöd i dessa situationer

- Vi kan säkra upp bevisning

- Där en okänd aktör stalkar kan vi hjälpa till med identifiering


Vi hjälper er oberoende om ni känner till vem som stalkar eller inte.
29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page