Varför arbetsplatsen ska involveras när det kommer till våld i nära relationer och stalking
- CC
- 16 sep. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 26 mars






Sverige har en tragisk position när det gäller våld i nära relationer. Trots att vi i många avseenden är ett framstående land när det gäller jämställdhet och socialt skyddsnät, står vi still när det kommer till att hantera våld i nära relationer och stalking. Varför är det så? Och hur kan arbetsplatser spela en central roll i att ändra på detta?
Den svenska självbilden
Ett av de stora mysterierna är varför vi inte har kommit längre. Våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem som påverkar många individer, men även företag och organisationer indirekt. Trots detta har vi inte integrerat det i samma omfattning i arbetslivets rutiner som vi har gjort med exempelvis substansmissbruk och spelberoende. Dessa frågor är numera inkluderade i många företags policyer, men när det gäller våld i nära relationer saknas ofta både riktlinjer och stödstrukturer.
Varför arbetsplatser bör involveras
Att inte involvera arbetsplatser i arbetet med att förebygga och hantera våld i nära relationer är en missad möjlighet. Arbetsgivare har inte bara ett moraliskt ansvar att agera när deras anställda far illa – de har också en stark ekonomisk drivkraft. Forskning visar att stress minskar produktiviteten med upp till 38%, och de som lever i en våldsam relation befinner sig konstant i ett tillstånd av hög stress. Detta leder till psykisk och fysisk ohälsa som i sin tur påverkar arbetsplatsen i form av ökad sjukfrånvaro, minskad produktivitet och sämre arbetsklimat.
Utöver det mänskliga lidandet som våld i nära relationer orsakar, kommer kostnaderna för ohälsa att behöva bäras av hela samhället – inklusive arbetsplatser. Genom att stötta sina anställda kan företag inte bara minska dessa kostnader, utan också bidra till ett mer välmående samhälle.
Varför stampar vi fortfarande på samma ställe?
Det finns en viss tröghet i hur vi ser på våld i nära relationer och stalking. Trots att omfattningen är stor, och ofta jämförbar med andra beroendeproblem, är det en fråga som alltför ofta ses som privat och därmed bortom arbetsgivarens ansvar. Men precis som vi i Sverige har implementerat strategier för att hantera andra folkhälsoproblem på arbetsplatser, är det dags att göra detsamma med våld i nära relationer.
En uppmaning till handling
Arbetsplatser har en unik position där de kan upptäcka tecken på att något inte står rätt till, samtidigt som de kan erbjuda stöd och resurser. En kultur där arbetsgivare vågar ta upp dessa frågor blir på riktigt psykologiskt trygg, bortom power point slides. Genom att utbilda chefer och HR-personal om hur våld i nära relationer kan påverka medarbetare, och genom att implementera policys som möjliggör för anställda att söka hjälp, kan vi göra verklig skillnad.
Våld i nära relationer är inte en privat fråga – det är ett samhällsproblem som även påverkar arbetsplatserna. Genom att involvera arbetsplatser i kampen mot våld och stalking kan vi förbättra både den individuella hälsan och den organisatoriska effektiviteten. Det är dags att arbetsgivare tar ansvar och agerar – för människors, och för verksamhetens skull.
Comments